Настолните игри са се появили в Германия през 70-те години на миналия век  като инструмент, който сближава семейството. В последните години има ренесанс на настолните игри, както и в световен мащаб, така и в България.

В сегашно време - време на прехода към новото, ние като родители търсим най-доброто за нашите деца. Но от толкова много информация и изобилие на пазара,  вече не знаем кое е истинско и кое е полезно за нашите деца. В наши дни, ИНФОРМАЦИЯТА е най-скъпото нещо. Живеем в свят на ИЗОБИЛИЕ.. Но кое е НАЙ-ДОБРО ЗА ДЕЦАТА НИ? - Отговорността и изборът са в ръцете на РОДИТЕЛИТЕ!

Настолни игри винаги е имало и винаги ще има! Позабравени игри, които сега рефрешваме! Настолната игра е игра, която събира всички в екип!
Настолните игри са игри, базирани на логика, последователност и правила.

Популярни настолни игри от нашето детство са: „Не се сърди, човече“, „Монополи“, Шах, Дама и други.
Сега вече има ново поколение „модерни“ настолни игри, които са актуални за сегашното съвременно поколение – интересни сюжети, известни дизайнери, съобразени с потребностите на децата. Вече на пазара има настолни игри, които са подходящи за деца 2+. Колкото по-рано започнем да изграждаме навици на децата, толкова по-добре.

Немският производител ХАБА е сътворил уникални игри, към които децата имат траен интерес, ние ги наричаме "Игри на живота" - те подготвят деца за реалния живот и ги учат на много неща- на търпение, на дисциплина,  да играят честно, да спазват правилата, да реагират адекватно при форсмажорни обстоятелства, да бъдат част от умни екипи и да проявяват заложеното у тях като индивиди и др.

Настолните игри подобряват семейното общуване, помагат на нас възрастните да се докоснем до света на нашите деца, да спечелим доверието им и да възобновим общуването между нас. Всяко дете, всеки човек е с различен темперамент, именно настолната играта е нещото, което ги обединява да бъдат част от един екип – да играят и да се забавляват заедно, да се приемат такива каквито са, и да се синхронизират помежду си.

Настолните игри развиват много умения у децата. Всеизвестно е, че децата учат по много лесен начин чрез играта и изграждат навици, които ще им бъдат много полезни в живота.

Животът в един модерен, интересен дигитален свят ни поставя в позицията да намерим баланса: от една страна - използването на твърде много технологии в ежедневието си, от друга страна - свободолюбието, нетърпението и страха от загуба. Децата са интуитивно „свързани” с технологиите – спряват се с лекота, дори с нещо напълно непознато. Това обаче носи със себе си и много негативи – от социална изолация до пристрастяване, което ни отвежда до още по-голямо нетърпение и ескалиране на емоции, които децата все още не могат да разберат и овладеят.

Всяко нещо в живота ни се крепи на баланс. Именно тук на помощ идват настолните игри – и това е практически доказано. Нужно е обаче да се работи в тази насока, своевременно, да има постоянство в игрите и да се надгражда в сложността, спрямо възрастта и уменията, които искаме да развием у децата.

Основни ползи за децата, когато играят настолни игри:
- учат се да общуват правилно – това се постига чрез работа в подходяща среда, а именно, малка група (повечето настолни игри са от 2 до 4 играча),
-учат се  да играят честна игра, спазвайки правилата, и да мислят рационално и логично
- подобряват концентрацията си
- учат се не само да преодоляват загубата, но и да споделят победата с другите играчи – умение, което е още по-трудно постижимо – не просто да приемеш, че не си победител, а че някой друг те е изместил
- учат се да какво е търпението и как да го постигнат
- Не е за подценяване и  усещането на ползите от екипната работа, която в семейното общуване  се изразява в синхронизиране между членовете на семейството и сплотяване

РОДИТЕЛИ,
Отделяйте време за игра със своите деца, те ще го оценят! Това време е най-ценната инвестиция, която Ви ще правите за децата Ви.
БЪДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ! И ИЗБЕРЕТЕ НАЙ-ДОБРОТО ЗА СВОИТЕ ДЕЦА!

Препоръка: Има български и чужди издания на настолни игри. Има производители, които в инструкциите към настолните игри дават много съвети и предложения за това как да  се изследва игровия материал заедно с детето и как да се използва в различните игри.  Ако попаднете на чужди издания на настолни игри, препоръчваме Ви да купувате игри с инструкции на български език.

Още полезна информация по темата:

ХАБА ГЕРМАНИЯ - НОВО ПОКОЛЕНИЕ „МОДЕРНИ“ НАСТОЛНИ ИГРИ ЗА ДЕЦА

ЧЕТИРИ важни стъпки за ПОДБОР НА НАСТОЛНАТА ИГРА

НАСТОЛНАТА ИГРА – ЗАБАВЕН И РАЗЛИЧЕН ПОДАРЪК

За настолните игри и ползите за децата - интервю за Радио Пловдив