Прохождането на децата е важен ключов елемент от развитието на всяко едно дете. Много е важен избора на родителя за правилните ортопедични обувки за първите стъпки на детето.

Подходящите обувки за първите стъпки за прохождането на Вашето дете е нужно да са съобразени с изискванията на ортопедите.

Според специалистите, има три етапа в прохождането на едно дете:

* Първи етап: когато детето прави най-първите си стъпки (до 10 самостоятелни крачки) Възрастта няма как да се определи, при всяко дете е различно. Децата интуитивно знаят кога е времето да направят първите си стъпки, когато усетят, че мускулатурата им е готова да се справи с това предизвикателство. В този етап най-подходящо е:

– Детето да стъпва на босо краче или с чорапче, или буйка ултра мека тип цвичка. Защо? Защото децата нямат сензори за равновесие в стъпалото.

– Може да се пуска и навън на безопасни места (на тревни площи например). Детето и да падне, нищо няма да му стане, защото децата до втората си годинка все още са „хрущялни човечета”.

* Втори етап:  Когато детето тръгне да ходи по-стабилно, т.е.  бебешки тип ходене. В този етап походката е тромава, тъй като  децата стъпват на цялото си ходило. Щом детето се научи да ходи, върху крачетата се разпределя по-голямо тегло. Ходилата и краката започват да играят все по-голяма роля. Мускулите, връзките и сухожилията постоянно се адаптират към физическото натоварване. В момента, в който детето започне да изследва света в изправено положение, става изключително важно ходилата му да се развиват правилно.

Текстилните полски пантофи, които се предлагат на българския пазар са много подходящи за този втори етап на прохождане, защото:

– са с удобно ходило, което е комфортно за детското краче, което ги прави предпочитани за игри и разходки навън

– ходилото е ригидно – с умерена твърдост (нито меко, нито твърдо). Това спомага крачето да поема неравностите на настилката и позволява на ходилото да има свобода на пръстите и стабилност при първите стъпки

– имат добро регулиране на закопчаването, за да пасне обувката добре на крачето

Най-удобни модели са със закопчалка и връзки – подходящи са за слаби и пухкави крачета, за висок и за нормален свод.

* Трети етап: Когато детето се научи да разпределя тежестта между палец, кутре и пета. Затова до този етап походката е тромава, тъй като децата първо стъпват на цялото си ходило. Едва към втората годинка се научават да ходят като възрастните. Точно в този етап детето има истинска нужда от обувки, и то качествени, съобразени с всички изисквания.

До втората си годинка децата все още са „хрущялни човечета”. По времето, когато се изправят и се опитват да ходят, крачетата им се изкривяват от собствената тежест. Стават О-образни, или Х-образни. Това не бива да тревожи родителите. Изкривяването е физиологично и с времето ще се оправи. Процесът обаче продължава до петата годинка на детето. Дотогава трябва да се знае следното: При Х-образното краче детето стъпва на вътрешния ръб на стъпалото, а петичките бягат навън. Малчуганите с О-образни крачета стъпват на външния ръб на стъпалото, т.е. петичките бягат навътре. Затова от 2 до 5 годинки, децата трябва да носят обувки с твърд форт, за да може той да коригира петата.

Знаете ли, че 98% от всички деца се раждат със здрави крачета? Най-честите грешки, които допускат родителите са, че не оставят детето самостоятелно да се упражнява да се изправя и то започва да разчита на тях. Повечето увреждания, свързани с тях, се причиняват още в най-ранна детска възраст от липсата на движение и обувки, които са неподходящи за детските крачета. Детската обувка не трябва да има свод, трябва да е мека и да се огъва. А след втората годинка форта на обувката е нужно да е твърд. Ако родителите спазват всички препоръки на специалистите и редовно водят малчуганите на ортопедични прегледи (възраст на детето – 1месец, 5-6 месеца, 2,5-3 години, 6 години) напълно възможно е да отгледат деца със здрави крачета.

Благодарим на д-р Рами Хазбун за предоставената информация. Разговора с ортопеда д-р Хазбун проведе Елеонора Георгиева – създател на търговска марка ИЛИНОР, собственик и управител на Илинор ЕООД ( 2009-2017год.), през този период за първи път бяха въведени на бълг.пазар и разпространение в търговската мрежа полските детски пантофи Бефадо.

В момента Елеонора Георгиева управлява Склад Илинор чрез търговското дружество "Боноил строй" ООД, което е представител за България на полските детски пантофи Равекс, които са на по-разумна цена и по-достъпни за българския потребител. Както всички знаем крачетата на децата бързо растат и много по-разумно е да се намери продукт, който покрива критериите ЦЕНА-КАЧЕСТВО!  Полските детски пантофки Равекс се предлагат се в размери от 18 до 35 номер.  

Търсете качеството на полските пантофи РАВЕКС в търговската мрежа в България! Продуктите може да разгледате ТУК:

-  ПОЛСКИ ПАНТОФИ ЗА МОМЧЕТА РАВЕКС

-  ПОЛСКИ ПАНТОФКИ ЗА МОМИЧЕТА РАВЕКС